Protetica Fixa

Protetica Fixa

Coroana dentara este un nou invelis al dintelui. Ea are forma, marimea, aspectul si functionalitatea dintelui pe care il restaureaza. Coranele pot fi realizate integral din ceramica, ceramica pe suport de zirconiu sau ceramica pe suport metalic.

Ceramica E-MAX, ceramica presata sau ceramica integrala, toate insemnand acelasi lucru-coroane perfect fizionomice care devin parte din noi in cel mai scurt timp. In situatia unor dinti cu o lipsa de de substanta prea mare unde fatetele dentare sunt contraindicate, insa dorim totusi o estetica deosebita, cea mai buna solutie sunt coroanele din ceramica E-MAX. Aceasta poate fi realizata dintr-un singur bloc de ceramica frezat computerizat in forma dorita sau presat manual de catre tehnician, combinand proprietatile estetice ale fatetelor dentare si rezistenta foarte apropiata de cea a ceramicii pe zirconiu. Translucenta naturala a dintelui este imitata in mod fidel. Baza de ceramica permite cimentarea adeziva pe dinte oferind o rezistenta crescuta legaturii dintre coroana si dintele slefuit. Prin aceasta tehnica de cimentarea adeziva eliminam riscul caderii sau desprinderii coroanelor deoarece acestea vor face corp comun cu dintele (se comporta ca si dintele natural). Dintre toate tipurile de coroane,restaurarile cu ceramica E-MAX reprezinta cea mai in voga modalitate de redare a unui zambet natural in estetica dentara.

Una din inovatiile din ultimii ani in protetica dentara este folosirea oxidului de zirconiu. Acesta a inlocuit metalul din coroanele clasice metalo-ceramice , egalandu-l in privinta rezistentei. Oxidul de zirconiu este un nemetal foarte dur de culoarea dintelui care este frezat computerizat pe baza unei amprente optice. Acest lucru confera lucrarii finale o precizie si o adaptare apropiate de perfectiune. Pe scheletul de zirconiu se stratifica manual ceramica de catre un technician ceramist. Translucenta, culoarea si compatibilitatea dintilor de zirconiu cu cei naturali transforma alegerea acestei variante intr-o mare reusita.

Coroana dentara este o lucrare care acopera partea vizibila a unui dinte. Partea vizibila a dintelui in cavitatea bucala (partea coronara) trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a sustine lucrarea, coroana preluand functiile dintelui. Coroanele metalo-ceramice sunt compuse din doua parti: un schelet metalic si un strat de ceramica ce inveleste scheltul metalic. Sunt foarte rezistente datorita metalului, estetica datorand-o ceramicii. Inainte de stratificare ceramicii, peste capa de metal trebuie aplicat un strat opac, lucru ce face ca translucenta naturala a dintelui sa nu poata fi egalata de cele mai multe ori. Odata cu trecere timpului, gingia are tendinta de retractie,lasand in urma o dunga inchisa la culoare. Astfel, indicatiile coroanelor metalo-ceramice sunt mai ales pentru zonele laterale ale maxilarelor, ele avand in acelasi timp avantajul ca sunt mai ieftine, insa foarte rezistente.

Incrustațiile dentare sunt obturații turnate în laborator. Dupa curatarea cariei, cavitatea va fi modelata corespunzator minim invaziv si se va amprenta pentru a putea fi trimisa laboratorului. Când acesta primește amprenta de la medicul stomatolog, se va putea turna piesa de reconstrucție. Sunt mai multe tipuri de materiale din care se realizează aceste incrustatii.
Încrustațiile din porțelan
Primul tip de material este porțelanul sau materialul ceramic care imită culoarea dintelui. Pe lângă avantajul unui aspect estetic, încrustațiile cu porțelan sau ceramică sunt rezistente in timp și nu se pătează.
Încrustațiile din metal
Al doilea tip de material este metalul, de exemplu aurul. Încrustațiile din metal sunt recunoscute pentru durabilitate.
Încrustațiile compozite
Cel de-al treilea tip este reprezentat de materialele compozite colorate. La fel ca încrustațiile cu porțelan, cele cu materiale compozite sunt foarte reușite din punct de vedere estetic. Toate cele trei tipuri de materiale sunt cimentate pe dinte cu un adeziv special. Este bine să evitați să mâncați pe dintele pe care s-a făcut obturația cel puțin 24 de ore. Rezistenta in timp a acestor incrustatii depinde de mai multi factori, principalii fiind igiena si dieta pe care o urmati. Ingrijirea normala este reprezentata de periajul corect efectuat si folosirea atei dentare.